Colonoscopie
Bij een colonoscopie onderzoekt de arts het slijmvlies van de dikke darm, hij/zij doet dit door een flexibele slang, de scoop, in te brengen via de anus.

Een colonoscopisch onderzoek gaat als volgt:
U wordt verzocht op uw linkerzijde op de onderzoeksbank te gaan liggen. Via de anus brengt de arts vervolgens de endoscoop in uw endeldarm. Van hieruit voert de arts de scoop steeds verder de darm in. Om de darmwand beter zichtbaar te maken, blaast de arts lucht in de darmen. Hierdoor kunnen soms krampen optreden. Het opvoeren van de scoop en het inblazen van lucht wordt soms als pijnlijk ervaren. Tijdens het terugtrekken van de scoop controleert de arts de binnenbekleding van de darmwand nauwkeurig. De scoop wordt in de meeste gevallen tot aan het begin van de dikke darm ingevoerd.

In 10% van de colonoscopie onderzoeken lukt het niet met de scoop het begin van de dikke darm te bereiken. Een succesvolle colonoscopie kan niet plaatsvinden wanneer de dikke darm vol met ontlasting zit. De patiënt mag daarom voor het onderzoek niet eten. Ook zal er een behandeling met laxantia worden toegepast die de darmen leeg maakt.

Omdat een colonoscopie over het algemeen als onplezierig en soms als pijnlijk wordt ervaren, krijgt u van tevoren een pijnstiller en/of kalmeringsmiddel toegediend. Na afloop van het onderzoek moet u nog 1 á 2 uur uitslapen. Op de dag van het onderzoek is deelname aan het verkeer absoluut onverantwoord. Het is daarom verstandig om iemand ter begeleiding mee te nemen.

Hoewel een coloscopie over het algemeen een veilig onderzoek is, kunnen er in een enkel geval complicaties optreden. Op de 1.000 onderzoeken treedt er gemiddeld 2 keer een serieuze complicatie op.Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Deze tijdsduur is onder andere afhankelijk van de lengte van de dikke darm en de scherpte van de bochten in de darm. Bij een lange darm met scherpe bochten kan het onderzoek wat langer duren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een maag-, darm-, leverarts of een internist die zich hierin gespecialiseerd heeft.