DEXA-scan
Met een DEXA-scan kan worden vastgesteld of u botontkalking (osteoporose) hebt. Een DEXA- scan wordt gemaakt met behulp van röntgenstralen. Dit onderzoek wordt ook vaak botdichtheidsmeting genoemd; hierbij wordt gemeten in welke mate het bot de röntgenstralen tegenhoudt. Voor deze meting wordt standaard de wervelkolom en/of de heup gebruikt. Als er sprake is van botontkalking, bevatten de botten minder kalk en laten meer röntgenstralen door. De botdichtheidsmeting wordt beoordeeld door de radioloog die vaststelt of, en in welke mate, er sprake is van osteoporose.

Een DEXA-scan onderzoek gaat als volgt:
U wordt verzocht de bovenkleding en eventuele BH of korset uit te doen, trekt u daarom alstublieft gemakkelijke kleding aan. Metaal kan het onderzoek verstoren. Vervolgens gaat u op een onderzoekstafel liggen. Het is zeer belangrijk dat u stilligt tijdens het onderzoek. De daadwerkelijke scan duurt meestal maar enkele seconden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde röntgenlaborant of doktersassistent. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Voor de DEXA-scan hoeft u niet nuchter te zijn of uw eventuele medicijnen te stoppen. Mocht u, kort voor de DEXA-scan, onderzoek van maag of darm hebben gehad waarbij u contrastpap hebt gedronken, meldt u dit dan alstublieft. Ook als u aan de heup en/of rug bent geopereerd zal het onderzoek mogelijk moeten worden aangepast. Het risico van de gebruikte hoeveelheid röntgenstralen is verwaarloosbaar. De röntgenstralen kunnen echter wel schadelijk zijn voor een ongeboren kindje, het is daarom belangrijk om een (mogelijke) zwangerschap te melden. Het onderzoek kent verder geen bijwerkingen.

Een DEXA-scan is niet pijnlijk. Voor de DEXA-scan is geen contrastvloeistof noodzakelijk.