Natrium
Voor het evenwicht in de vochthuishouding heeft ons lichaam natrium nodig. In combinatie met het mineraal kalium, speelt natrium een belangrijke rol bij het doorgeven van prikkels door de zenuwen en het samentrekken van de spieren. Bij de regeling van de bloeddruk speelt natrium ook een belangrijke rol, wederom in combinatie met kalium.

Natrium komt van nature voor in voedingsmiddelen. Het wordt in de vorm van zout (NaCI = natriumchloride) vaak extra toegevoegd bij de voedselbereiding. Maar, de natuurlijke hoeveelheid natrium in voeding is vaak al meer dan voldoende. Ons lichaam heeft maar heel weinig natrium nodig.

Onder normale omstandigheden is de kans op een tekort aan natrium uiterst klein. Een tekort aan natrium kan wel ontstaan bij ernstige diarree en bij hevige, langdurige transpiratie of koorts. Bij een tekort aan natrium in het lichaam bestaat de kans op uitdroging.
Een teveel aan natrium wordt uitgescheiden via de urine en via zweet. Een hoge inname van natrium is slecht voor de nieren en vergroot de kans op hoge bloeddruk. Een te hoog natrium kan ook leiden tot botontkalking (osteoporose), omdat een teveel aan natrium de kalkstofwisseling beïnvloedt.

De natriumconcentratie wordt bepaald in bloed.