Triglyceriden
Triglyceriden behoren net als cholesterol tot de vetachtige stoffen (lipiden). Een grote hoeveelheid triglyceriden in het bloed is ongezond. De triglyceriden kunnen zich, net als cholesterol, op de vaatwand vastzetten. De aanslag die daardoor ontstaat kan ernstige gevolgen hebben.

Triglyceriden worden door ons lichaam als energiebron gebruikt. Het is de meest voorkomende vorm van vet in ons lichaam. Bijna 95% van de vetten in onze voeding bestaan uit triglyceriden. Een triglyceridemolekuul bestaat uit drie vetzuren en een glycerol. De meeste dierlijke en plantaardige vetten bestaan voor het grootste deel uit triglyceriden. In het bloed zijn de triglyceriden gebonden aan de eiwitten HDL en LDL.

Het High Density Lipoprotein (HDL, met de goede cholesterol) bevat veel cholesterol en weinig triglyceriden. Het Low Density Lipoproteine (LDL, met de slechte cholesterol) bevat weinig cholesterol en veel triglyceriden.

Door overgewicht, alcoholgebruik en suikerziekte kunnen de triglyceridenwaarden in het bloed sterk oplopen. Verhoogde waarden worden ook gevonden vlak na een vetrijke maaltijd of bij een verstoring van het vetmetabolisme. Voor een betrouwbare bepaling is het dan ook van belang om de bij de bloedafname nuchter te zijn.